sluiten
terug

Bewoners feestelijk verrast vanwege 12,5 jaar zonnepanelen

Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) had 12,5 jaar geleden de primeur in Nederland. Vier bewoners van het eerste uur zijn op 11 februari in het zonnetje gezet. Zij kregen als allereerste bewoners van een sociale huurwoning in Nederland zonnepanelen van Wocozon.

Zonnepanelen voor huurders waren in 2012 absoluut ongebruikelijk. Het leek juridisch en ook wettelijk niet mogelijk. De oprichter van Wocozon, Roland van der Klauw, vond dat schrijnend. Juist voor sociale huurders is betaalbare energie extra belangrijk; het kan elke maand net het verschil maken. Stichting Wocozon is toen opgericht en heeft zich daarvoor ingezet. Na deze eerste bewoners volgden nog zo’n 53.000 woningen van meer dan 50 verschillende woningcorporaties en dit aantal blijft groeien. “Schijnbaar doen we iets goed,” is de bescheiden reactie van Roland van der Klauw. Voor de bewoners van het eerste uur is een ruwe schatting gemaakt dat per woning afgelopen 12,5 jaar zo’n 2.000 tot 2.500 euro is bespaard. 

WVH liep voorop
Voor Woningbouwvereniging Hoek van Holland waren het destijds de eerste stappen op dit gebied. Directeur bestuurder Marcel Korthorst zegt hierover: “Als eerste kregen zeven sociale huurwoningen in Hoek van Holland zonnepanelen van Wocozon. Alexandra van Huffelen, destijds wethouder in Rotterdam, stond op 7 mei 2012 op een hoogwerker om de installaties op feestelijke wijze te onthullen.”

Vooruit blijven denken
“Ook nieuwe uitdagingen kunnen we aan,” zegt directeur Raymond van Hooft van Wocozon doelend op het aflopen van de salderingsregeling. De organisatie blijft continu mee-ontwikkelen en vooruitdenken voor woningcorporaties om energie voor sociale huurders betaalbaar te houden. Woningcorporaties kunnen daardoor stappen zetten in de verduurzaming, bijvoorbeeld met energieopslag in thuisbatterijen.

Batterijen
“Het is nu eigenlijk net als 12,5 jaar geleden,” geeft Raymond van Hooft aan. “We moeten er samen voor zorgen dat energie voor bewoners betaalbaar blijft.” Net als toen is het nu een maatschappelijk en juridisch probleem. Er is een overvol stroomnet. Energiemanagement en batterijen kunnen uitkomst bieden,” benadrukt Raymond van Hooft.

Springplank naar nieuwe ontwikkelingen 
Voor woningcorporaties zijn energiemanagementsystemen van zonnepanelen met een thuisbatterij technisch en financieel uitdagende projecten. Daar komt de huur- en energiewetgeving nog eens bij. Wocozon bekijkt het positief en helpt de woningcorporaties met raad en daad. 

Foto's:
Groepsfoto met van links naar rechts Raymond van Hooft, Marcel Korthorst, Jacob en Jopie Mandemaker, meneer Van der Kooi, Roland van der Klauw en mevrouw Willeboordse.

Waar kunnen wij u mee helpen?