Meestal wonen mensen prettig met elkaar samen en is er goed contact met de buren. Maar soms gebeurt er iets: de tv van de buren staat te hard, hun vuilniszakken blijven te lang liggen… Vervelend! Hoe gaat u daarmee om? En wat kan WVH eventueel voor u doen?
Last of overlast?
Wij maken onderscheid tussen last en overlast. Bij last gaat het om hinder en problemen die u zelf met uw buren moet oplossen. Zoals af en toe geluidsoverlast, leef- of klusgeluiden, onkruid of overhangende takken.
Er is overlast als het woongenot van omwonenden ernstig wordt geschaad. Bijvoorbeeld door (bijna) dagelijks lawaai in de nachtelijke uren, vervuiling, of erger: intimidatie, drugsgebruik, drugshandel.
Heeft u last heeft van uw buren? Dit kunt u zelf doen om het op te lossen:
Praat met uw buren
Wacht niet te lang en ga eerst met de buren praten. Misschien weten zij helemaal niet dat u last van hen heeft. En kunt u in een vriendelijk gesprek eenvoudig afspraken maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een koptelefoon bij harde muziek of samen schoonmaken bij vervuiling.
Vindt u het lastig om hierover te praten met uw buren? Wij hebben een paar tips voor u:
- Ga niet praten als u boos bent;
- Vraag eerst of de buren tijd hebben om te praten. Maak een afspraak als het niet uitkomt;
Vertel rustig en duidelijk waar u last van heeft en wanneer;
Luister naar wat uw buren vertellen over waar u last van heeft. Soms krijgt u zo meer begrip en stoort u zich er minder aan;
Vraag ook aan uw buren of zij weleens last van u hebben;
Ga samen op zoek naar een oplossing door samen afspraken te maken.
Geef zelf het goede voorbeeld
Loop niet met (naald)hakken op een harde vloer. Draai geen harde muziek, praat niet te hard in de tuin of op het balkon en ga niet klussen op tijden waarop uw buren of de kinderen slapen. Geeft u een feestje? Waarschuw uw buren dan ruim van tevoren. Of nodig ze uit!
Houd rekening met andere leefstijlen
We wonen dicht op elkaar. Het is bijna onmogelijk elkaar niet te horen. Met verschillende leefstijlen kan dat af en toe botsen. Probeer open te staan voor oplossingen en bekijk de situatie ook vanuit uw buren. Misschien hebben zij ook weleens last van u.
Schakel buurtbemiddeling in
Als het niet lukt om zelf met de buren te praten, dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Buurtbemiddeling kan een gesprek tussen u en uw buren organiseren. En samen met u en uw buren op zoek gaan naar oplossingen. U kunt contact opnemen met Buurtbemiddeling Rotterdam, onderdeel van Advieslijn Woonoverlast Rotterdam, telefoon: 088 - 3777 666, e-mail: info@awr010.nl
Wat kunt u doen bij overlast?
Zijn de buren die de overlast veroorzaken ook huurders van WVH? Dan komt WVH in actie. Let wel: wij kunnen niet alle problemen oplossen!
Heeft uw buurman of buurvrouw psychische problemen? Of zijn er andere problemen zoals onderhuur of vervuiling? Overleg dan eerst met ons wat u het beste kunt doen.
Bestaat de overlast uit agressie, intimidatie, bedreiging of illegale activiteiten zoals wietplantages, drugs dealen of prostitutie? Ga dan direct naar de politie. Wij vinden het fijn als u dit aan ons doorgeeft. Durft u zelf niet naar de politie te gaan, meldt dit dan aan ons. Dat mag ook anoniem. Wij onderzoeken wat er aan de hand is of nemen contact op met de politie.
Stap 1: Overlast melden
Om overlast goed aan te kunnen pakken, is het nodig dat u de overlast schriftelijk aan ons meldt. U kunt ook een dagboek bijhouden. WVH heeft een voorbeeld van een dagboek dat u kunt gebruiken. Het is belangrijk dat u goed laat zien wanneer u overlast heeft en wat u zelf heeft gedaan. Hebben andere buren ook overlast? Vraagt u hen dit dan ook aan ons te melden.
U kunt hiervoor het overlastformulier gebruiken en het dagboek formulier
Stap 2: Onderzoek
Aan de hand van de meldingen onderzoeken wij de overlast. Wij praten met beide partijen. Als het nodig is, werken we samen met andere partijen. Bijvoorbeeld met de politie, hulpverlening en gemeente. We bekijken wat in uw situatie de beste oplossing is. Elke overlastsituatie is anders; de aanpak is dus maatwerk.
Stap 3: Naar de rechter
Lukt het ons niet om de overlast op te lossen, dan gaan we naar de kantonrechter. De kantonrechter kan de zaak alleen behandelen als alles precies op papier staat. Het is dus belangrijk dat u alle overlastklachten schriftelijk blijft melden of goed blijft bijhouden in een dagboek. In het uiterste geval vragen we de kantonrechter om het huurcontract van de overlastgevers te beëindigen en de woning te ontruimen.
Handige links
Ziet u iets in de leefomgeving? Zoals langdurig grofvuil?
MeldR | Rotterdam.nl
Huiselijk geweld
Veilig Thuis
Meld misdaad Anoniem
Melden | Meld Misdaad Anoniem
Zorgen om een ander?
Meldpunt Zorgen om een Ander | Rotterdam.nl
Woonoverlast |
Woonoverlast | Rotterdam.nl
Veiligheid in de omgeving
Veiligheidsloket | Rotterdam.nl
Heeft u nog vragen?
Belt u ons gerust via telefoonnummer 0174 - 38 99 40. We helpen u graag verder.