WVH werkt samen met Smits Vastgoedzorg aan de voorbereiding van het plan om de 311 woningen in de Oranjepannenbuurt te verbeteren en energiezuiniger te maken. Het definitieve plan is goedgekeurd. Het wachten is nu op de ontheffing vanuit de Wet Natuurbescherming. Maar ons streven is nog steeds om de woningen in 2027 energiezuinig te hebben.
WVH wil zowel de woningen in de Oranjepannenbuurt (Mahustraat en omgeving en Van Ilpendamstraat en omgeving) als de woningen met de platte daken (Columbusstraat en omgeving) aanpakken. In totaal gaat het om ruim 500 woningen. Het plan is om de aanpak projectmatig achter elkaar uit te voeren. Omdat de woningen met de platte daken al HR++-glas hebben, start de uitvoering in de Oranjepannenbuurt.
De belangrijkste onderdelen van het plan zijn:
- Goed isoleren van de woningen
- Vernieuwen van dakpannen
- Onderhoud aan de gevel
- Aanbrengen van mechanische ventilatie
- Waar nodig vervangen van de cv-ketel
In woningen met een keuken ouder dan 20 jaar en/of badkamer/toilet ouder dan 25 jaar kunnen bewoners ervoor kiezen om die te laten vernieuwen.
De klankbordgroep Oranjepannenbuurt denkt met ons mee.
We wachten op ontheffing vanuit de Wet Natuurbescherming
In de Oranjepannenbuurt zijn mussen, vleermuizen en gierzwaluwen en hun nesten gevonden. Dit zijn beschermde dieren. Daarom hebben we een ontheffing nodig vanuit de Wet Natuurbescherming voordat we kunnen starten met de werkzaamheden. Ook moeten we maatregelen nemen om de mussen, vleermuizen en gierzwaluwen te beschermen.
We hebben deze ontheffing in december 2023 aangevraagd en moeten afwachten wanneer we deze krijgen. Als we de ontheffing hebben, kunnen we de daken en muren ongeschikt te maken voor nieuwe nesten. Daarmee zorgen we ervoor dat de dieren op zoek gaan naar een andere ruimte voor een nest. Dat is belangrijk. Want we kunnen pas starten met het werk aan de woningen als er geen dieren meer zijn met een nest onder de dakpannen of in de spouwmuren van de Oranjepannenbuurt.
Nieuwsbrieven en andere informatie
Het is belangrijk dat de huurders van de Oranjepannenbuurt goed op de hoogte zijn van (de voortgang) van het project. Daarom krijgen zij regelmatig nieuwsbrieven en andere informatie. Hieronder vindt u de nieuwsbrieven en andere informatie die tot nu toe verstuurd zijn.
Bewonersinformatieboekje
Nieuwsbrief 10, februari 2025
Nieuwsbrief 9, november 2024
Nieuwsbrief 8, oktober 2024
Nieuwsbrief 7, augustus 2024
Nieuwsbrief 6, juli 2024
Nieuwsbrief 5, april 2024
Nieuwsbrief 4, december 2023
Nieuwsbrief 3, oktober 2023
Nieuwsbrief 2, juni 2023
Nieuwsbrief 1, februari 2023
Briefkaartenactie
In 2022 kregen de bewoners van de Oranjepannenbuurt elke twee weken een briefkaart. Hiermee wilden we hen informeren en vragen stellen over wat zij van hun woning en hun buurt vinden. Hier leest u meer over de briefkaartenactie
Laat u voorlezen, klik hieronder voor nieuwsbrief 10, februari 2025
Nieuwsbrief Oranjepannenbuurt #10 – februari 2025
WVH werkt samen met Smits Vastgoedzorg aan de uitwerking van het plan om de woningen van de Oranjepannenbuurt te verbeteren en energiezuiniger te maken. U woont in deze buurt. Via nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang.
Aanneemovereenkomst ondertekend
Marcel Korthorst, directeur-bestuurder van WVH, en Hans van der Krogt, algemeen directeur van Smits Vastgoedzorg, hebben de aanneemovereenkomst ondertekend voor het project Oranjepannenbuurt. Daarmee is nu echt vastgelegd dat Smits Vastgoedzorg het project in opdracht van WVH gaat uitvoeren. In de aanneemovereenkomst staan de afspraken die WVH en Smits Vastgoedzorg hebben gemaakt over dit project. Zo staat in de aanneemovereenkomst welke werkzaamheden Smits Vastgoedzorg gaat uitvoeren, tegen welke prijs en hoe lang ze daarover doen. Met deze ondertekening is weer een belangrijke stap gezet richting de uitvoering van de werkzaamheden. De twee directeuren zetten hun handtekening op een ingepakt huisje met oranje dak. Daarmee lieten ze zien wat we gaan doen: de woningen van de Oranjepannenbuurt verbeteren en energiezuiniger maken. Zodat u er straks weer warmpjes bij zit.
Modelwoningen druk bezocht
In december zijn we alle huizen langs gegaan om informatiepakketten uit te delen. Zo wilden we met zoveel mogelijk bewoners in contact te komen. En dat is heel goed gelukt. We hebben bijna alle bewoners persoonlijk gesproken. In het informatiepakket zat ook een uitnodiging om één van de twee modelwoningen te bezoeken. Ruim 65% van u gaf gehoor aan die uitnodiging en kwam naar één van de modelwoningen. Daar kon u de maatregelen zien en uw vragen stellen aan medewerkers van Smits Vastgoedzorg en WVH. De meest gestelde vraag was natuurlijk: wanneer gaan jullie beginnen? En soms zelfs: kunnen jullie morgen al komen? De startdatum hangt vooral af van het krijgen van de ontheffing Wet Natuurbescherming. Meer daarover leest u verderop in deze nieuwsbrief. De meeste bewoners waren erg positief. En we konden bij veel bewoners ook al wat zorgen wegnemen. Al met al waren dus ook de bezoeken aan de modelwoningen een succes. De volgende stap is dat medewerkers van Smits Vastgoedzorg alle bewoners bezoeken voor de technische en sociale opname. Dit noemen we de warme opnames. De eerste warme opnames zijn gedaan. Medewerkers van Smits Vastgoedzorg maken de afspraken voor de volgende warme opnames.
Communicatie steeds vaker vanuit Smits Vastgoedzorg
We zijn in de laatste fase voor de start van de uitvoering van het project Oranjepannenbuurt. Smits Vastgoedzorg heeft de meeste en laatste informatie over de uitvoering. Daarom neemt Smits Vastgoedzorg steeds meer van de communicatie met u voor zijn rekening. Nu al zijn de bewonersconsulenten van Smits Vastgoedzorg, Susan Duijvestijn en Maureen van der Eik, uw eerste contactpersoon. Als u vragen heeft of iets wilt bespreken, kunt u hen bellen of mailen. Steeds vaker krijgt u ook brieven en andere informatie direct van Smits Vastgoedzorg. De brieven zijn ondertekend met ‘Uitvoeringsteam Oranjepannenbuurt’. De post zit in enveloppen met het logo van Smits Vastgoedzorg. Komt u er met de bewonersconsulent van Smits Vastgoedzorg niet uit, dan kunt u naar WVH bellen of mailen.
Stand van zaken ontheffing Wet Natuurbescherming
Hoewel we regelmatig contact hebben met de omgevingsdienst van de provincie, is er geen nieuws over de ontheffing Wet Natuurbescherming. We hopen nog steeds dat we de ontheffing snel krijgen. Als dat inderdaad zo is, dan kunnen de binnenwerkzaamheden vóór de bouwvak starten. En de buitenwerkzaamheden na de bouwvak. Op het moment dat we de ontheffing binnen hebben, weten we zeker wanneer de uitvoering kan starten. Uiteraard laten we u dit dan direct weten.
Belevingswoning brandweer aan Van Warwyckstraat
Niet zo lang geleden is de woning aan de Van Warwyckstraat 31 leeggekomen. WVH stelt deze woning tijdelijk beschikbaar aan de brandweer. De brandweer maakt hier een belevingswoning van: het ‘Brand komt bij je thuis’-huis. Met als doel om inwoners van Hoek van Holland bewust te maken van mogelijk brandgevaar in hun huis. Vanaf 6 maart bent u er van harte welkom. Als bezoeker loopt u door een ‘verbrand’ huis. U ruikt, ziet en hoort allerlei waargebeurde verhalen van mensen die altijd dachten: ‘Brand? Dat overkomt mij niet!’ Maar het overkwam hen wel. In de woning krijg t u tips over brandveiligheid. U kunt er een brandweerquiz en een spannend sleutelspel doen. De belevingswoning is ook leerzaam en geschikt voor kinderen.
De woning is vanaf 6 maart 12.00 uur tot en met 30 april 2025 voor alle Hoekenezen te bezoeken. De openingstijden zijn:
Woensdag 10.00 tot 15.00 uur
Donderdag 10.00 tot 15.00 uur
Zaterdag 10.00 tot 14.00 uur
De toegang is gratis en iedereen is welkom.
Het woord is aan…
Regelmatig plaatsen we in deze nieuwsbrief een interview met iemand die betrokken is bij het project. Dit keer is het woord aan Susan Duijvestijn, bewonersconsulent van Smits Vastgoedzorg.
Sinds wanneer zet je je in voor de Oranjepannenbuurt?
Ik ben in het najaar van 2024 gestart met de voorbereidingen om bewoners te informeren over dit project
Kun je kort uitleggen wat je functie inhoudt?
Als bewonersconsulent ben ik samen met Maureen het eerste aanspreekpunt voor bewoners. Door bewoners goed te informeren en te begeleiden, nemen we hen mee in het proces. Zodat de uitvoering van het project voor u als bewoner zo soepel mogelijk verloopt.
Wat vind je het leukst aan je werk?
Het contact met de huurders. En dat ik in dit werk iets kan betekenen voor mensen. Met zo’n project komt er veel af op de bewoners. Daar probeer ik hen zo goed mogelijk bij te helpen, bijvoorbeeld door duidelijke informatie te geven.
Waar ben je op dit moment mee bezig?
Met de warme opnames bij bewoners thuis. Dat is echt leuk om te doen, uitleggen wat er precies gaat gebeuren zodat voor de bewoner helder wordt wat de uitvoering betekent. We vertellen wat wij nodig hebben om het werk goed te kunnen doen. En we vragen aan de bewoners wat zij daarbij nodig hebben. Daarover maken we afspraken. Eigenlijk is de warme opname het begin van onze samenwerking met de bewoner. Want we moeten het echt sámen doen.
Wat maakt de Oranjepannenbuurt bijzonder voor jou?
Het valt op dat we hier heel welkom zijn. We worden hartelijk ontvangen en bewoners vertellen eerlijk wat hun eventuele zorgen zijn. De persoonlijke sfeer is voelbaar.
Heb je nog tips voor bewoners?
Ik begrijp het als bewoners kritisch zijn. We komen wel in hun (t)huis. Wij gaan daarom altijd op zoek naar de beste maatregelen voor de bewoner én voor ons. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: blijf niet met vragen of zorgen zitten. Niks is ons teveel of te gek.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van WVH. Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u bellen of mailen met onze sociaal projectleider Antoinette Izeboud. Zij is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar via 0174-38 99 40 of via e-mail a.izeboud@wvhwonen.nl
Laat u voorlezen, klik hieronder voor nieuwsbrief 9 van november 2024
Nieuwsbrief Oranjepannenbuurt #9 – november 2024
WVH werkt samen met Smits Vastgoedzorg aan de uitwerking van het plan om de woningen van de Oranjepannenbuurt te verbeteren en energiezuiniger te maken. U woont in deze buurt. Via nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang.
Definitieve plan klaar en goedgekeurd
Het project Oranjepannenbuurt is weer een stap verder. Met de informatie uit alle onderzoeken van de afgelopen tijd hebben we het plan getoetst en definitief gemaakt. Op 20 november heeft onze Raad van Commissarissen dit definitieve plan met bijbehorende kosten goedgekeurd. Dit is een belangrijke stap en goed nieuws. We kunnen nu de uitvoering verder gaan voorbereiden. Helaas wachten we wel nog steeds op de ontheffing vanuit de Wet Natuurbescherming. Daardoor kunnen we op dit moment niet zeggen wanneer de uitvoering van start kan. Maar door wel verder te gaan met de voorbereidingen, staan we startklaar op het moment dat we de ontheffing binnen krijgen. In deze nieuwsbrief leest u er meer over.
Voorbereiding voor de uitvoering
De verdere voorbereiding begint met u te informeren over het definitieve plan en wat dit voor u betekent. Dit doen we in verschillende stappen. Als eerste krijgt u een informatieboekje en een uitnodiging om de modelwoning te bezoeken.
U krijgt in december een informatieboekje
In dit boekje kunt u lezen wat we in uw woning willen gaan doen en waarom. We lichten dit toe met foto’s. In dit boekje staat ook iets over de overlast en wat we doen om die zoveel mogelijk te beperken.
U bent welkom in de modelwoning
Behalve het informatieboekje krijgt u ook een uitnodiging om de modelwoning te bezoeken. In de modelwoning is het meeste werk uitgevoerd. Daar kunt u dus zien hoe uw woning er straks uit komt te zien. Er zijn medewerkers van Smits Vastgoedzorg en WVH die u meer vertellen over de werkzaamheden en de vervolgstappen in de voorbereiding. U kunt ook uw eventuele vragen over de geplande werkzaamheden aan hen stellen. De bezoeken aan de modelwoning beginnen in januari.
Smits Vastgoedzorg begint met de technische voorbereiding
Nu het definitieve plan is goedgekeurd, kan Smits Vastgoedzorg beginnen met de technische voorbereiding van de uitvoering. U kunt daarbij denken aan het bestellen van de bouwmaterialen en het voorbereiden van de bouwplaats. Medewerkers van Smits Vastgoedzorg kunnen nu ook bepalen in welke volgorde de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. En hoe lang de werkzaamheden per woning duren. Deze informatie krijgt u op een later moment.
Wat betekent dit alles voor de start van de uitvoering?
We moeten wachten op de ontheffing vanuit de Wet Natuurbescherming. Als we die hebben, weten we wanneer we kunnen beginnen met het aanpassen van daken en muren waardoor mussen, gierzwaluwen en vleermuizen niet meer terug kunnen in de woningen tijdens de werkzaamheden. Ook als we de ontheffing hebben, mogen we daar niet zomaar mee beginnen. We mogen die aanpassingen bijvoorbeeld niet doen in het broedseizoen van de vogels.
Als we weten wanneer we daken en muren kunnen aanpassen, kunnen we ook meer zeggen over de verdere planning. En in welk gedeelte van de Oranjepannenbuurt we beginnen, in Noord of Zuid. We beginnen in ieder geval met het vernieuwen van keukens, badkamers en toiletten. Dit gebeurt niet in alle woningen. Is uw keuken 20 jaar of ouder en/of uw badkamer/toilet 25 jaar of ouder? Dan komt deze in aanmerking voor vernieuwing. Dit is niet verplicht. U kiest zelf of u dit wilt. Als uw keuken, badkamer of toilet een gevaarlijke situatie oplevert of bijvoorbeeld lekkage veroorzaakt bij uzelf of de buren, dan is vernieuwing wel verplicht.
Deze werkzaamheden doen we als eerste omdat we hiervoor ook leidingen moeten aanpassen onder de begane grondvloer. En dat moeten we doen voordat we de kruipruimte gaan isoleren, anders kunnen we er niet meer bij.
Eind januari beginnen de uitvoerder en bewonersconsulent van Smits Vastgoedzorg alvast met de opnames in de woningen. De uitvoerder en bewonersconsulent komen dan bij u thuis. Tijdens dit bezoek worden de afspraken over de werkzaamheden vastgelegd. Zodat we na aanpassing van daken en muren voor de Wet Natuurbescherming zo snel mogelijk kunnen starten met het verbeteren en energiezuiniger maken van uw woning.
Andere aanpak voor dak en zolder in definitieve plan
Het definitieve plan is bijna helemaal hetzelfde als het voorlopige plan dat u heeft kunnen lezen in de nieuwsbrief van december 2023. Wilt u die nieuwsbrief nog eens bekijken? Hij staat op onze website. U vindt hem als u in het menu ‘Onderhoudsprojecten’ aanklikt, en daarna ‘Verduurzamen en onderhouden woningen Oranjepannenbuurt’.
Eén onderdeel is anders geworden. En dat is de aanpak van het dak en de zolder. In het voorlopige plan stond dat we een bergzolder zouden maken met een geïsoleerde bergzoldervloer. Het dak werd in het voorlopige plan niet geïsoleerd. Nu we veel woningen van binnen hebben bekeken, is de conclusie dat we beter voor een andere aanpak kunnen kiezen. In de nieuwsbrief van augustus vertelden we al dat heel veel bewoners zelf een zoldervloer hebben gemaakt. En dat we zouden onderzoeken of het toch mogelijk is om het dak te isoleren. Uit dit extra onderzoek blijkt dat dit kan. Dus in plaats van dat we een geïsoleerde zoldervloer maken, gaan we het dak aan de buitenzijde isoleren. Dit geeft een betere isolatie van uw woning dan alleen een geïsoleerde zoldervloer.
De mechanische ventilatiebox en eventueel de cv-ketel moeten op zolder worden geplaatst. In woningen met een zoldervloer die kan blijven zitten, is dat geen probleem. In woningen waar dat niet zo is, maken we hiervoor een gedeeltelijke zoldervloer. Het dak van buitenaf isoleren is duurder dan het maken van een geïsoleerde zoldervloer. We hebben geen budget om alle daken te isoleren én een hele zoldervloer te maken in de woningen zonder zoldervloer of waar de zoldervloer niet kan blijven zitten. Daarom maken we in die woningen een gedeeltelijke zoldervloer boven de overloop, badkamer en kleine slaapkamer. Op deze gedeeltelijke zoldervloer is ruimte om wat kleine spullen op te bergen.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van WVH. Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u bellen of mailen met onze sociaal projectleider Antoinette Izeboud. Zij is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar via 0174-38 99 40 of via e-mail a.izeboud@wvhwonen.nl
Laat u voorlezen, klik hieronder voor nieuwsbrief 8 van oktober 2024.
Nieuwsbrief Oranjepannenbuurt #8 – oktober 2024
WVH ontwikkelt een plan om de woningen van de Oranjepannenbuurt te verbeteren en energiezuiniger te maken. U woont in deze buurt. Via nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang.
In de vorige nieuwsbrief vertelden we u waarom het helaas niet lukt om dit jaar te starten met de aanpak van de Oranjepannenbuurt. Een aantal bewoners is hier erg teleurgesteld over. Dat begrijpen we. Ook WVH vindt de vertraging heel vervelend. Enkele bewoners hebben ons per mail gevraagd of het mogelijk is om enkele isolatiewerkzaamheden naar voren te halen. Het antwoord dat wij hen hebben gegeven, leest u in deze nieuwsbrief.
Isoleren kruipruimte en plaatsen isolerend glas naar voren halen
De bewoners die ons hebben gemaild, vragen of het mogelijk is om alvast de kruipruimte te isoleren en isolerend glas te plaatsen. En dan pas later de rest van de werkzaamheden te doen. Helaas is dat niet zo simpel als het lijkt. Het hele plan dat wij hebben gemaakt, gaat ervan uit dat de werkzaamheden per woning achter elkaar worden gedaan. Het is heel lastig om het nu anders aan te pakken.
Isoleren van de kruipruimte kan pas na ontvangst ontheffing Wet Natuurbescherming
Om de isolatie in de kruipruimte aan te brengen moeten we gaten boren in de voor- en achtergevel. Daarmee verstoren we de vleermuizen die in de spouw leven. Volgens de Wet Natuurbescherming is dat verboden. We hebben dus eerst ontheffing vanuit die wet nodig.
Voordat we de kruipruimte kunnen isoleren, moeten eerst andere werkzaamheden gebeuren
Zo moeten we alle leidingen controleren en zo nodig aanpassen. Voor bijvoorbeeld het elektrisch koken moeten we een buis onder de vloer leggen. Bij sommige woningen moeten we iets doen aan de riolering. En bij een deel van de woningen moet puin worden verwijderd. Dit alles moet gebeuren voordat de isolatie in de kruipruimte wordt aangebracht. Anders kunnen we daar niet meer goed bij.
Ook het plaatsen van het isolerende HR++glas kan niet zomaar naar voren worden gehaald
Eerst moet het werk aan het dak en de gevel zijn gedaan. Als we het andersom zouden doen, bestaat de kans dat het glas beschadigd raakt. Ook zou het veel extra geld kosten om twee keer steigers rondom de woningen te plaatsen. Bovendien mogen we geen steigers plaatsen als we geen ontheffing hebben vanuit de Wet Natuurbescherming.
Vanuit WVH bellen we iedere week met de omgevingsdienst van de provincie om te proberen de ontheffing zo snel mogelijk te krijgen. Als we die hebben, ontvangt u een nieuwsbrief met meer informatie over het vervolg.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van WVH. Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u bellen of mailen met onze sociaal projectleider Antoinette Izeboud. Zij is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar via 0174-38 99 40 of via e-mail a.izeboud@wvhwonen.nl
Laat u voorlezen, klik hieronder voor nieuwsbrief 7 van augustus 2024
Nieuwsbrief Oranjepannenbuurt #7 – augustus 2024
WVH ontwikkelt een plan om de woningen van de Oranjepannenbuurt te verbeteren en energiezuiniger te maken. U woont in deze buurt. Via nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang.
Meer tijd nodig voor de voorbereidingen
In eerdere nieuwsbrieven las u over onderzoeken die we doen om goed voorbereid te kunnen beginnen aan het project Oranjepannenbuurt. De meeste van die onderzoeken zijn afgerond. We hebben de uitkomsten en de eerste kostenberekening goed bekeken. En daaruit blijkt dat extra onderzoeken nodig zijn. Bovendien hebben we nog altijd geen ontheffing vanuit de Wet Natuurbescherming.
Dit alles heeft gevolgen voor de planning
We hebben meer tijd nodig voor de extra onderzoeken. En we hebben de ontheffing vanuit de Wet Natuurbescherming nodig voordat we aan de woningen mogen gaan werken. Daarom lukt het helaas niet om eind van dit jaar te beginnen met dit project.
We gaan de woningen zeker energiezuiniger maken, maar starten later
Het is zeker dat we de woningen in de Oranjepannenbuurt energiezuiniger gaan maken. We vinden dit zelf belangrijk om te doen. En ook de overheid verwacht dat we onze woningen verduurzamen. De woningen in de Oranjepannenbuurt zijn hiervoor als eerste aan de beurt.
In deze nieuwsbrief leest u meer over de redenen voor de vertraging en wat nu het vervolg is.
Extra onderzoek is nodig
In de woningen van de Oranjepannenbuurt en in de proefwoning aan de Mahustraat zijn al veel onderzoeken gedaan. Maar er is meer onderzoek nodig. We geven twee voorbeelden.
Onderzoek naar andere oplossing dan geïsoleerde zoldervloer
In het plan staat dat we in woningen zonder bergzolder de zoldervloer verstevigen en isoleren. Het dak hoeft dan niet te worden geïsoleerd. Bewoners die al een (veilige) zoldervloer hebben, krijgen de keuze om deze wel of niet te laten vervangen door een geïsoleerde zoldervloer. Door de onderzoeken weten we nu dat heel veel bewoners zelf een zoldervloer hebben gemaakt. We kunnen ons voorstellen dat veel van hen níet kiezen voor een nieuwe, geïsoleerde zoldervloer. Dit zou betekenen dat een groot deel van de woningen na afloop van het project minder goed geïsoleerd is. Dat willen we natuurlijk liever niet. We gaan daarom onderzoeken of het toch mogelijk en voor ons betaalbaar is om het dak van buitenaf te isoleren.
Verder onderzoek naar uithakken of uitslijpen voegwerk
Een groot deel van de voegen in de buitengevels is slecht en moet worden vernieuwd. We gingen ervan uit dat de oude voegen makkelijk uitgehakt kunnen worden. Uit de onderzoeken blijkt dat het niet zeker is dat dit overal kan en dat de voegen misschien uitgeslepen moeten worden. Uitslijpen kost meer tijd en is daardoor veel duurder. De vraag is nu: moeten alle voegen echt uitgeslepen worden of hoeft dit alleen op enkele plaatsen? Hiervoor is verder onderzoek nodig.
We wachten op ontheffing vanuit de Wet Natuurbescherming
In de Oranjepannenbuurt zijn mussen, vleermuizen en gierzwaluwen en hun nesten gevonden. Dit zijn beschermde dieren. Daarom hebben we een ontheffing nodig vanuit de Wet Natuurbescherming voordat we kunnen starten met de werkzaamheden. We hebben deze ontheffing al in december 2023 aangevraagd bij de omgevingsdienst van de provincie. We hebben de provincie ook al een paar keer gebeld om te vragen wanneer we de ontheffing krijgen. Helaas is er geen vaste tijd waarbinnen de provincie de aanvraag moet afhandelen.
Zonder ontheffing mogen we ook niet verder met de maatregelen die nodig zijn om de mussen, vleermuizen en gierzwaluwen te beschermen. We hebben al wel nestkasten opgehangen. Maar we mogen nog niks doen om de daken en muren ongeschikt te maken voor nieuwe nesten. Daarmee zorgen we ervoor dat de dieren op zoek gaan naar een andere ruimte voor een nest. Dat is belangrijk. Want we kunnen pas starten met het werk aan de woningen als er geen dieren meer zijn met een nest onder de dakpannen of in de spouwmuren van de Oranjepannenbuurt.
Hoe gaat het nu verder?
We voeren de extra onderzoeken zo snel mogelijk uit. Het is een groot project, dus hier zijn we nog wel enige tijd mee bezig. Met de uitkomsten van de extra onderzoeken kunnen we het plan en de bijbehorende kostenberekening definitief maken. Zodat we daarna een definitief besluit kunnen nemen over het plan voor de Oranjepannenbuurt.
Daarnaast moeten we afwachten wanneer we de ontheffing vanuit de Wet Natuurbescherming krijgen. Wij hebben daar helaas geen invloed op. Daarom weten we op dit moment nog niet wat de nieuwe planning wordt.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van WVH. Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u bellen of mailen met onze sociaal projectleider Antoinette Izeboud. Zij is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar via 0174-38 99 40 of via e-mail a.izeboud@wvhwonen.nl
Laat u voorlezen, klik hieronder voor nieuwsbrief 6 van juli 2024
Nieuwsbrief Oranjepannenbuurt #6 – juli 2024
WVH ontwikkelt een plan om de woningen van de Oranjepannenbuurt te verbeteren en energiezuiniger te maken. U woont in deze buurt. Via nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang.
Leren van ervaringen in de proefwoning
Sinds mei werken medewerkers van Smits Vastgoedzorg in de proefwoning aan de Mahustraat 88. We hebben al veel geleerd van de testen die we hier uitvoeren. In dit artikel leest u er meer over.
Testen in proefwoning zodat uitvoering soepel verloopt
We gaan verschillende maatregelen nemen om uw woning te verbeteren en energiezuiniger te maken. Die maatregelen hebben we deels eerder al uitgevoerd in andere WVH-woningen. Maar woningen verschillen van elkaar. Wat in de ene woning kan, kan in een ander soort woning misschien niet. Of niet op dezelfde manier. Daarom testen we alle maatregelen in de proefwoning aan de Mahustraat. Tijdens het testen ervaren we of alles wat we hebben bedacht ook goed in de Oranjepannenbuurt-woningen kan worden uitgevoerd. Waar nodig passen we dingen aan. Zo zorgen we dat het project tijdens de uitvoering zo soepel mogelijk kan verlopen. Van de testen willen we leren. Dit kost tijd. Daarom duurt de uitvoering in de proefwoning langer dan de uitvoering in uw woning.
Vloerisolatie
We hebben getest of we de vloerisolatie van buitenaf kunnen aanbrengen. Dat is in de proefwoning goed gelukt. In deze woning was geen puin onder de vloer aanwezig. Zodoende konden we de isolatiekorrels waarmee we de kruipruimte isoleren van buitenaf via de ventilatieroosters in de kruipruimte spuiten. Als er wel puin in de kruipruimte ligt, is deze aanpak niet mogelijk. We moeten dus bij alle woningen kijken of en hoeveel puin er in de kruipruimte ligt. In de vorige nieuwsbrief stond dat vochtige kruipruimtes eerst moesten worden afgedekt met folie en daarna konden worden geïsoleerd. Met de keuze voor de isolatiekorrels is dit in de meeste woningen niet meer nodig. De isolatiekorrels zijn meestal voldoende om vochtproblemen in de woning te voorkomen. In uitzonderlijke gevallen kunnen alsnog aanvullende maatregelen nodig zijn.
Isolatievlokken goed verdeeld in de gevel
De gevelisolatie van uw woning wordt aangevuld zodat de gevel weer helemaal geïsoleerd is. Dit gebeurt met isolatievlokken. Het is belangrijk dat die isolatievlokken in de hele spouw terecht komen. Ook op plekken waar de spouw smal is. Om dit te controleren, is in de muur van de proefwoning een tijdelijk ‘raampje’ gemaakt. Zo konden we goed zien wat er in de spouw gebeurt. We zagen dat de isolatievlokken goed zijn verdeeld in de spouw.
Hoe nu verder?
De inspecties in veel woningen en de testen in de proefwoning geven ons extra informatie. Informatie die we gebruiken om definitief te bepalen welke maatregelen we nemen en hoe we die gaan uitvoeren. Op basis daarvan maakt de aannemer een begroting. Die begroting hebben we nodig om een definitief besluit te nemen over alle maatregelen binnen het project. Ondertussen gaan we wel verder met de voorbereidingen. Nadat we een definitief besluit hebben genomen, krijgt u een informatieboekje met uitgebreide informatie over alle werkzaamheden en kunt u een modelwoning bezoeken. Op dat moment weten we ook meer over de planning, wanneer we gaan starten en waar.
De verdere rol van de klankbordgroep tijdens dit project
In de afgelopen maanden hadden we twee keer overleg met de klankbordgroep. Op 9 juli zagen we de leden van de klankbordgroep in de proefwoning aan de Mahustraat 88. We lieten hen zien welke werkzaamheden daar zijn uitgevoerd. En we bespraken het sociaal plan. In het artikel over de briefkaartenactie leest u meer over het sociaal plan. De andere bijeenkomst was op 18 juni. In die bijeenkomst hebben we met de leden van de klankbordgroep hun toekomstige rol besproken. Hoe zien zij hun rol vanaf nu tot aan de uitvoering, tijdens de uitvoering en bij afronding van het project? De leden van de klankbordgroep willen ons blijven informeren over wat zij van buurtgenoten horen over het project. Ook willen ze, als hun woning is aangepakt, hun ervaringen delen met andere bewoners. Verder kunnen we klankbordgroepleden vragen om te beoordelen of belangrijke bewonerscommunicatie duidelijk is. En aan het eind van het project neemt de klankbordgroep deel aan de eindevaluatie. Zij kunnen dan vertellen hoe zij als bewoners het project hebben ervaren. Dit is voor ons belangrijk om te weten voor toekomstige projecten.
Contactpersonen in Zuid
Voor de klankbordgroep hebben zich alleen bewoners uit de Oranjepannenbuurt-Noord opgegeven. We horen ook graag wat er in de Oranjepannenbuurt-Zuid speelt. Daarom hebben we in Zuid bij bewoners aangebeld om extra contactpersonen te vinden. En met resultaat: er zijn zes bewoners aan wie we af en toe mogen vragen wat zij horen en zien in hun gedeelte van de buurt. Wij zijn hier erg blij mee!
Veel ingevulde briefkaarten
U kreeg van ons drie briefkaarten over de sociale kant van het project. Wij zijn blij dat veel bewoners deze hebben ingevuld:
· Briefkaart 1: totaal aantal reacties 103
· Briefkaart 2: totaal aantal reacties 78
· Briefkaart 3: totaal aantal reacties 48
Informatie van de briefkaarten gebruiken we voor het sociaal plan
De informatie die u op de briefkaarten heeft geschreven, hebben we gebruikt voor het sociaal plan. In het sociaal plan staan de rechten en plichten van WVH en de huurders tijdens het project. Uit de briefkaartenactie komt bijvoorbeeld naar voren dat bewoners behoefte hebben aan een rustruimte en aan de mogelijkheid om ergens koffie te kunnen drinken. Die mogelijkheden hebben we daarom opgenomen in het sociaal plan. We hebben het sociaal plan besproken met de klankbordgroep. Het wordt ook voorgelegd aan Huurdersorganisatie Houdt Zicht. De definitieve voorzieningen uit het sociaal plan zetten we in het bewonersinformatieboekje. Dat boekje krijgt u voordat de werkzaamheden beginnen.
Vanaf september bellen we de bewoners die op de kaarten hebben aangegeven met ons in gesprek te willen.
Nieuwsbrief vanaf nu alleen op papier
Vanaf nu versturen wij de nieuwsbrief alleen nog op papier. Oók naar bewoners van de Oranjepannenbuurt die post van WVH per e-mail krijgen. We leggen hier uit waarom we dit hebben besloten. We zien dat lang niet alle bewoners die de nieuwsbrief per e-mail krijgen, de link naar de nieuwsbrief openen. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Maar wij vinden het belangrijk dat alle bewoners de nieuwsbrief zien en hem kunnen lezen. Want de informatie in de nieuwsbrief gaat over werkzaamheden die u direct aangaan. Het is belangrijk dat u goed weet wat u kunt verwachten. Voor uzelf maar ook voor een goed verloop van het project.
Wij denken dat de nieuwsbrieven meer aandacht krijgen als we ze per post versturen
Ook is het makkelijker om een nieuwsbrief op papier te bewaren. Zodat u op een later moment de informatie nog eens kunt nalezen. Of aan een familielid of andere vertrouweling kunt laten lezen zodat die ook weet wat er in uw woning gaat gebeuren.
Vorige nieuwsbrieven kunt u opzoeken op onze website of door ons laten printen
Heeft u een nieuwsbrief die we eerder aan u hebben gestuurd niet meer in uw bezit? U kunt alle nieuwsbrieven terugvinden op onze website: www.wvhwonen.nl. Ze staan bij Onderhoudsprojecten > Verduurzamen en onderhouden woningen Oranjepannenbuurt.
Heeft u geen internet? Of wilt u één of meer nieuwsbrieven graag op papier? Dan kunt u ons bellen en printen wij die voor u uit.
Het woord is aan…
Regelmatig plaatsen we in deze nieuwsbrief een interview met iemand die betrokken is bij het project. Dit keer is het woord aan Antoinette Izeboud, sociaal projectleider van WVH.
Sinds wanneer zet je je in voor de Oranjepannenbuurt?
Ik werk sinds september 2019 bij WVH. In 2021 ben ik begonnen in de Oranjepannenbuurt.
Wat houdt je functie kort gezegd in?
Als sociaal projectleider houd ik me vooral bezig met bewonersparticipatie bij de grotere onderhoudsprojecten van WVH. Bewonersparticipatie houdt in: bewoners betrekken, zorgen dat de stem van bewoners wordt gehoord.
Waarom is dat belangrijk?
Op een bepaald moment is uitgebreid onderhoud aan een woning nodig. Dat moet gewoon gebeuren. Daarvoor maken we als woningcorporatie dan een plan. Maar wij kunnen wel van alles verzinnen, de bewoners weten het beste hoe het is om in onze woningen te wonen. Zij zijn de woonexpert. Om een goed plan te maken, is het belangrijk die bewonerservaring mee te nemen. Verder willen we graag inspelen op behoeften van bewoners. Bewoners van de Oranjepannenbuurt gaven bijvoorbeeld aan dat er behoefte is aan een tweede toilet. Toen zijn we gaan kijken of we dit tegen betaling van een eigen bijdrage kunnen aanbieden. De manier waarop we dit kunnen realiseren, is ook gekomen vanuit de klankbordgroep van bewoners.
Hoe geef je in de Oranjepannenbuurt vorm aan de bewonersparticipatie?
Anders dan bij eerdere projecten. We werkten meestal met een bewonersprojectcommissie. Daar zit een vrij strakke structuur aan vast met veel verplichtingen. Maar weinig bewoners willen daarom lid worden van zo’n commissie. Met als gevolg dat een bewonersprojectcommissie vaak niet zo heel representatief is. Daarom hebben we voor de Oranjepannenbuurt gekozen voor een vrijblijvender vorm: een klankbordgroep die van samenstelling kan wisselen. Als iemand van de klankbordgroep een keer niet naar een overleg kan, dan kan hij een buurvrouw of -man vragen om te gaan. Zo komen we met een bredere groep bewoners in gesprek. De leden van de klankbordgroep hebben inbreng op basis van hun eigen woonervaring en wat zij van andere bewoners horen, maar zijn geen echte belangenbehartigers. Voor het overleg met de klankbordgroep zoeken we ook naar andere vormen. Bijvoorbeeld door workshopjes te doen. De klankbordgroepleden zijn daar enthousiast over en het levert veel goede input op.
Met welke onderwerpen ben je nu concreet bezig?
We zijn nu vooral bezig met de voorbereidingen om alle bewoners mee te nemen in de rest van het project. Hiervoor hebben we een zogenaamde klantreis gemaakt. Die hebben we laten toetsen door de klankbordgroep. Is het duidelijk genoeg wat we hebben bedacht? Zijn we niks vergeten? Daarnaast zijn we bezig met het sociaal plan. De briefkaartenactie in juni is bijvoorbeeld opgezet om informatie op te halen voor het sociaal plan.
Wat maakt de Oranjepannenbuurt bijzonder in jouw ogen?
Dat bewoners en vooral de klankbordgroepleden zo enthousiast meedoen als we hen vragen om hun inbreng. De actieve betrokkenheid van de klankbordgroep vind ik heel leuk. En ik ben blij dat we nu ook in Zuid een aantal bewoners hebben die we mogen benaderen als we iets willen voorleggen aan bewoners. Noord en Zuid zijn echt verschillende buurtjes.
Wat gaat het plan voor de Oranjepannenbuurt opleveren?
De bewoners krijgen een woning waar ze meer comfort en een lager energieverbruik ervaren en waar ze hopelijk nog heel lang met veel plezier kunnen wonen.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van WVH. Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u bellen of mailen met onze sociaal projectleider Antoinette Izeboud. Zij is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar via 0174-38 99 40 of via e-mail a.izeboud@wvhwonen.nl
Laat u voorlezen, klik hieronder voor nieuwsbrief 5 van april 2024
Nieuwsbrief Oranjepannenbuurt #5 – april 2024
WVH ontwikkelt een plan om de woningen van de Oranjepannenbuurt te verbeteren en energiezuiniger te maken. U woont in deze buurt. Via nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang.
Eerste onderzoeksresultaten bekend
Samen met Smits Vastgoedzorg werken we hard aan de uitwerking van het plan voor de Oranjepannenbuurt. Hiervoor worden sinds begin dit jaar allerlei onderzoeken gedaan. De eerste onderzoeksresultaten zijn nu bekend. De belangrijkste uitkomsten leest u hierna.
De uitkomst van de meeste onderzoeken bevestigt wat we hadden verwacht
De belangrijkste conclusie tot nu toe is: de maatregelen die we van plan zijn te nemen, zijn ook echt nodig.
Kruipruimtes; hoeveelheid puin valt mee, in Noord veel kruipruimtes vochtig tot nat
Verdeeld over de Oranjepannenbuurt-Noord en -Zuid zijn 85 kruipruimtes met een camera onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid puin in die kruipruimtes meevalt. In ongeveer een derde van de woning was puin aanwezig. In Noord is een groot deel van de kruipruimtes wel vochtig tot nat.
Plekken waar warmte weglekt in kaart gebracht
Verder is onderzocht waar de woningen de meeste lucht doorlaten. Dit zorgt voor verlies van warmte. En u kunt hierdoor tocht ervaren. Vooral door het dak, langs de randen van de begane grondvloer en langs de kozijnen lekt lucht (en dus warmte) weg. Dit wordt verbeterd als alle maatregelen worden uitgevoerd die we van plan zijn te nemen.
Buitenmuren; voldoende ruimte om te isoleren, spouwankers moeten vernieuwd
De muren zijn van buitenaf onderzocht. Daaruit blijkt onder andere dat in de spouw voldoende ruimte is om isolatiemateriaal bij te vullen. Ook was te zien dat bijna alle spouwankers door roest zijn aangetast. De spouwankers zijn belangrijk voor een goede constructie van de woningen. Daarom plaatsen we extra spouwmuurankers.
In verschillende woningen zit asbest
In een deel van de woningen zit asbest. Dit hadden we al verwacht. In de tijd dat deze woningen werden gebouwd, werd veel materiaal met asbest gebruikt. Er is bijvoorbeeld asbest gevonden in restanten buis in de kruipruimtes, in de standleiding en in een plaat in de meterkast. Soms zit het ook in vloerzeil. Het asbest dat nu is gevonden, kan geen kwaad. Zolang het niet wordt beschadigd, is er geen gevaar voor de gezondheid. We gaan asbest daarom alleen weghalen of afschermen als we er door de werkzaamheden mee in aanraking komen. Als dat niet zo is, kan het gewoon blijven zitten.
De onderzoeken zijn bijna afgerond
Naast de onderzoeken aan de buitenzijde, worden alle woningen ook aan de binnenkant onderzocht. Hierbij wordt onder andere gekeken naar:
· Meterkast en elektra
· Kwaliteit van ventilatiemogelijkheden
· Aanwezigheid van schimmel
· Kwaliteit van badkamer, toilet en keuken
· Asbest in de woning
SAM-advies doet de onderzoeken aan de binnenkant van de woningen en heeft al zo’n 80% van de woningen bezocht. Als het nu niet is gelukt om een afspraak met u te plannen, gebeurt dit later alsnog, voordat de werkzaamheden starten.
Aanpak van kruipruimtes met veel vocht
De meeste kruipruimtes die zijn onderzocht in de Oranjepannenbuurt-Zuid zijn niet heel vochtig. In de Oranjepannenbuurt-Noord zijn meer kruipruimtes met veel vocht.
Vochtige kruipruimtes moeten worden aangepakt om gezondheidsproblemen te voorkomen
Veel vocht onder het huis kan tot problemen leiden. De nattigheid kan in beton, cement en baksteen trekken. Dit kan ertoe leiden dat de binnenmuren en houten vloerdelen worden aangetast. Als vocht door de vloer omhoogkomt, kan dat schimmel veroorzaken. Schimmel is schadelijk voor de gezondheid. Om schade aan het huis en gezondheidsproblemen te voorkomen, moet de bodem van een natte kruipruimte worden afgedekt met folie. En daarna kan de kruipruimte worden geïsoleerd. We onderzoeken hoe we dit het beste kunnen doen.
Proefwoning in de Mahustraat
Eind april komt de woning aan de Mahustraat 88 leeg. Die gebruiken we als proefwoning. In deze woning worden voor zover mogelijk alle maatregelen uitgevoerd die in het plan staan. De uitvoering begint eind april/begin mei. Een proefwoning is bedoeld om uit te vinden hoe we alle werkzaamheden het beste kunnen uitvoeren. En welke hindernissen we eventueel tegenkomen. De uitkomsten daarvan, worden verwerkt in het definitieve plan.
Het woord is aan…
Regelmatig plaatsen we in deze nieuwsbrief een interview met iemand die betrokken is bij het project. Dit keer is het woord aan Gerrit van Dorssen. Hij woont nu 24 jaar in de Mahustraat (Oranjepannenbuurt-Noord) en is lid van de klankbordgroep.
Wat maakt het voor u goed wonen in de Oranjepannenbuurt?
Het is voor mij goed wonen hier omdat het huis betaalbaar is én het een rustige wijk is. Er is geen herrie of andere onzin en er zijn gelukkig ook weinig inbraken. Wat dat betreft mogen we hier echt niet klagen. Verder heb ik prima buren, dus ook dat gaat helemaal goed.
Hoe vindt u het om lid te zijn van de klankbordgroep?
Dat vind ik heel belangrijk. Ten eerste omdat je kan meepraten en ten tweede omdat je overal bovenop zit. Als je een probleem hebt, kun je dat direct aankaarten. Mijn voordeur is bijvoorbeeld krom. Ik heb dat gemeld, zodat dat meteen kan worden meegenomen. Misschien hebben meer bewoners daar last van. Het is wel heel jammer dat er geen bewoners uit de Van Ilpendamstraat en omgeving in de klankbordgroep zijn gekomen. Het kan best dat daar andere problemen spelen dan in ons gedeelte. Dat weten we nu niet.
Als klankbordgroep hebben we gewezen op het belang van isolatie van de woningen. Daarmee kunnen vocht- en schimmelproblemen worden opgelost. En goede isolatie is ook belangrijk in verband met de stookkosten. Ik vind dat de overleggen die we als klankbordgroep hebben met de woningbouw heel goed gaan. Iedereen heeft zo zijn ideeën. Daar wordt goed naar geluisterd en over gepraat. En een discussie leidt tot een antwoord, om het zo maar te zeggen. Een klankbordgroep kan echt iets bereiken. Ik zou wel willen dat er in iedere buurt een klankbordgroep was.
Wat vindt u van het plan dat er nu ligt voor de Oranjepannenbuurt?
Het plan is op zich prima. Dat de daken worden vernieuwd, is bijvoorbeeld een grote verbetering. En ook dat de muren worden geïsoleerd. Ik vind het wel jammer dat de kozijnen niet worden vervangen. De kozijnen zijn inbraakgevoelig omdat de scharnieren aan de buitenkant zitten. Dit heb ik wel ingebracht, maar het is niet overgenomen. De woningbouw kan de centjes ook maar één keer uitgeven natuurlijk, dus dat er keuzes moeten worden gemaakt, begrijp ik ook wel.
Heeft u nog tips voor de uitvoering?
De mensen van de aannemer hebben ervaring, dus ik heb wel vertrouwen dat de uitvoering goed zal gaan. Ik hoop vooral dat ze gauw aan de slag gaan, want het is hard nodig.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van WVH. Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u bellen of mailen met onze sociaal projectleider Antoinette Izeboud. Zij is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar via 0174-38 99 40 of via e-mail a.izeboud@wvhwonen.nl
Laat u voorlezen, klik hieronder voor nieuwsbrief 4, december 2023
Nieuwsbrief Oranjepannenbuurt #4 – december 2023
WVH ontwikkelt een plan om de woningen van de Oranjepannenbuurt te verbeteren en energiezuiniger te maken. U woont in deze buurt. Via nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang.
Plan voor verduurzamen woningen Oranjepannenbuurt
In deze nieuwsbrief leest u de plannen om de woningen in de Oranjepannenbuurt te verduurzamen. Dit doen wij zonder huurverhoging. Wanneer we in een woning alle maatregelen uitvoeren, krijgt deze meestal een energielabel A. Zo verbruikt u minder energie.
Wanneer we starten met de eerste woning, duurt het ongeveer twee jaar voordat alle woningen klaar zijn. U bent vast ook benieuwd waar we gaan beginnen. We streven er nog steeds naar om eind 2024 te starten met de werkzaamheden. Dat hangt onder andere af van of we op tijd een ontheffing krijgen vanuit de Wet Natuurbescherming. U leest hier meer over onder Flora & fauna. In de Oranjepannenbuurt-Zuid gaat de gemeente werkzaamheden uitvoeren in de straat. We moeten deze werkzaamheden op elkaar afstemmen. Anders zitten we elkaar in de weg. We stemmen daarom met de gemeente af hoe we dit het beste kunnen doen. We houden u op de hoogte.
Hoe nu verder
De komende tijd werken we de plannen verder uit. De aannemer bekijkt daarvoor alle woningen, want niet iedere woning is hetzelfde. U krijgt hier nog bericht over. Daarna kunnen we de kosten goed in beeld brengen. We nemen dan rond de zomer een definitief besluit.
We kijken ook hoe we de werkzaamheden kunnen uitvoeren met zo min mogelijk overlast. Om dit te oefenen, gaan we eerst een proefwoning maken.
Het plan voor het onderhouden en verduurzamen van uw woning
U vindt hieronder een overzicht van de verschillende maatregelen die we gaan nemen.
· Verplaatsen cv-ketel naar bergzolder. Alleen bij nieuwe badkamer
· Vervangen cv-ketel indien nodig
· Vervangen goot en regenpijp
· Aanvullen gevelisolatie in de spouwmuur
· Repareren voegen en stenen
· Isoleren kruipruimte
· Aanbrengen mechanische ventilatie op bergzolder
· Onderhoud schoorsteen
· Nieuwe dakpannen
· Maken bergzolder en zoldervloer isoleren
· Nieuw HR++ glas met ventilatieroosters
· Schilderen kozijnen
· Bewonerskeuze: vervangen keuken, douche, toilet afhankelijk van leeftijdscriteria
HR++ glas plaatsen en kozijnen schilderen
In de huidige kozijnen plaatsen we nieuw HR++ glas. We vervangen alle ventilatieroosters door nieuwe zelfregulerende roosters. Zelfregulerend betekent dat ze automatisch meer of minder open gaan als er meer of minder geventileerd moet worden. Dat zorgt ervoor dat er altijd frisse en gezonde lucht in uw woning is. Rondom de kozijnen kijken we of hier kieren gedicht moeten worden. Daarna schilderen we alle kozijnen. Deze werkzaamheden voeren we bij alle woningen uit.
Isoleren kruipruimte
We isoleren de kruipruimte door op de bodem van de kruipruimte isolatiemateriaal aan te brengen. Als er geen puin in de kruipruimte ligt, kunnen we dit van buitenaf doen. Daarom gaan we dit vooraf controleren. We kijken bij de controle meteen de kwaliteit van de houten vloer na.
· Ligt er geen of heel weinig puin in de kruipruimte? Dan voeren we de werkzaamheden uit. We isoleren dan van buitenaf. We hoeven hiervoor dan niet in uw woning te komen.
· Ligt er veel puin in de kruipruimte? Dan moeten we dat eerst weghalen. Dit kunnen we er alleen uit halen door een luik in de begane grondvloer te zagen. Ligt er puin in uw kruipruimte? Dan kijken we samen met u hoe we dit het beste kunnen verwijderen. Bijvoorbeeld door een deel van uw laminaat/parket/vloerbedekking tijdelijk weg te halen. Het aanbrengen van vloerisolatie zorgt voor meer comfort. Dus het is fijn als we samen een manier vinden om het aan te brengen.
Maken bergzolder en isoleren nieuwe bergzoldervloer
Onder het schuine dak zit nu een loze ruimte. Wij verstevigen hier de vloer en maken er een bergzolder van. In deze vloer brengen we ook isolatie aan. Zo is het ook meteen goed geïsoleerd. Het dak wordt niet geïsoleerd.
De zolder is alleen geschikt voor het opslaan van spullen, niet om bijvoorbeeld een slaapkamer van te maken. We plaatsen een vlizotrap om de zolder te bereiken. U kunt voor deze optie kiezen zodat uw huis goed geïsoleerd wordt. We adviseren u om dit te doen. Als u zelf al een vloer heeft gemaakt en niet kiest voor de geïsoleerde vloer, gaan we uw vloer wel controleren op veiligheid. Als de constructeur de vloer niet veilig vindt, moet deze verwijderd worden en vervangen wij deze door een nieuwe vloer.
Plaatsen mechanische ventilatie en cv-ketel op bergzolder
Omdat de woning beter geïsoleerd wordt, is het belangrijk dat u ook een goede ventilatie heeft. Op de nieuwe bergzolder plaatsen we een mechanische ventilatiebox. Deze zuigt de lucht af in uw keuken, douche en toilet. Via de nieuwe roosters in uw raam komt verse lucht uw woning binnen.
De mechanische ventilatie plaatsen we in alle woningen.
Als we uw badkamer vervangen, verplaatsen we de cv-ketel van de kast bij de douche naar de bergzolder. De kastruimte voegen we toe aan de badkamer. We maken hier een aansluiting voor de wasmachine.
Nieuwe dakpannen
We vervangen de dakpannen en de panlatten. Deze werkzaamheden voeren we bij alle woningen uit.
Als de dakpannen zijn vervangen, kunt u ook kiezen voor zonnepanelen via Wocozon. We zorgen er ook voor dat uw meterkast geschikt is voor het aansluiten van zonnepanelen. Wilt u alvast meer weten over zonnepanelen via Wocozon? Op onze website vindt u meer informatie hierover: https://www.wvhwonen.nl/nl/zonnepanelen-via-wocozon
Onderhoud aan schoorsteen
De schoorsteen moet onderhouden worden. We herstellen het metselwerk en voegwerk. We kijken de aansluiting met het dak na en vervangen deze als dat nodig is. Deze werkzaamheden voeren we bij alle woningen uit.
Aanvullen gevelisolatie en herstel gevel
Uw gevel heeft al gevelisolatie. We vullen deze aan, zodat de gevel weer helemaal geïsoleerd is. We herstellen ook het metselwerk en voegwerk van de woning en van de berging. Sommige woningen hebben vochtproblemen vanuit de gevel. We verwachten dat we dat verbeteren met deze maatregelen. Deze werkzaamheden voeren we bij alle woningen uit.
Vervangen douche, toilet en keuken
Is uw douche of toilet ouder dan vijfentwintig jaar? Dan kunt u deze laten vervangen. Datzelfde geldt voor uw keuken als deze ouder is dan twintig jaar. Dit is geen verplichting, u kunt hiervoor kiezen. Behalve als wij constateren dat er lekkage kan ontstaan. Als u een nieuwe keuken krijgt, maken we daar meteen een perilexaansluiting. Dit is een speciaal stopcontact voor een elektrische kookplaat. Zo kunt u ervoor kiezen om elektrisch te koken. Komt u niet in aanmerking voor een nieuwe keuken, maar wilt u wel elektrisch koken? Dan kijken we hoe we een perilexaansluiting kunnen maken in uw keuken. Kies hiervoor als u daarna meteen elektrisch wilt koken, want we doppen dan direct de gasaansluiting af. Wilt u niet meteen overschakelen, vraag het dan op een later moment aan.
Let op. Zoals we in een vorige nieuwsbrief al aangaven bieden we bij badkamervervanging de keuze voor een tweede toilet. Hier staat een huurverhoging tegenover.
Flora & fauna
In een eerdere nieuwsbrief vertelden we u al dat we onderzoek moesten doen of er mussen, vleermuizen of gierzwaluwen aanwezig waren. Dit zijn beschermde dieren die vaak onder dakpannen of in spouwmuren een nest maken. Afgelopen zomer is er onderzoek gedaan in de Oranjepannenbuurt. Uit het onderzoek blijkt dat er inderdaad dieren en nesten zijn gevonden in de buurt.
Daarom moeten we alternatieve verblijven voor de dieren maken. De komende tijd gaan we dus veel nestkasten in de buurt ophangen. Waar de kasten precies komen te hangen, beslissen we samen met de ecoloog. De kasten komen in ieder geval minimaal drie meter hoog te hangen. Ook moeten we de huidige verblijfplaatsen ongeschikt maken, door bijvoorbeeld ‘weringsborstels’ te plaatsen. Deze zorgen ervoor dat de dieren niet meer de ruimte binnen kunnen en dus op zoek gaan naar een andere ruimte voor een nest. Voordat we starten met het verduurzamen van de woningen, doet de ecoloog opnieuw onderzoek. We kunnen pas starten met werkzaamheden wanneer er geen dieren meer een nest hebben onder de dakpannen of in de spouwmuren.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van WVH. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze sociaal projectleider Antoinette Izeboud. Zij is op maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar via 0174-38 99 40 of via e-mail a.izeboud@wvhwonen.nl
Laat u voorlezen, klik hieronder voor nieuwsbrief 3, oktober 2023
Nieuwsbrief Oranjepannenbuurt #3 – oktober 2023
WVH ontwikkelt een plan om de woningen van de Oranjepannenbuurt te verbeteren en energiezuiniger te maken. U woont in deze buurt. Via nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang.
Isoleren kruipruimte
In de nieuwsbrief van juni schreven we dat we er alles aan zouden doen om dit jaar nog te starten met het isoleren van de kruipruimte. Met de kennis die we in de afgelopen periode hebben gekregen, hebben we besloten dat niet te doen.
Onderzoek naar de kruipruimtes
De reden hiervoor is dat we onderzoek deden naar de kruipruimtes. We ontdekten dat er in veel ruimtes puin ligt. We weten niet in welke woningen wel puin ligt en in welke niet. Daarom moeten we dat eerst per woning onderzoeken. Dat zou heel veel tijd gaan kosten, waardoor we te weinig tijd hebben om de andere werkzaamheden voor te bereiden. Dit zou dan betekenen dat de andere werkzaamheden later starten. Juist de andere maatregelen zorgen ervoor dat de energierekening omlaag gaat. Het isoleren van de kruipruimte zorgt wel voor meer comfort maar zorgt voor een kleinere energiebesparing.
Maatregelen die (meer) bijdragen aan een lagere energierekening
Daarom kiezen we ervoor om het isoleren van de kruipruimte mee te nemen in het totaal aan werkzaamheden voor de woning en niet apart naar voren te trekken. We kunnen dan alle aandacht geven aan de voorbereiding. Zo kunnen we sneller starten met werkzaamheden die (meer) bijdragen aan een lagere energierekening. Alle werkzaamheden in de woning worden dan direct na elkaar of tegelijkertijd uitgevoerd, inclusief het isoleren van de kruipruimte. Zo zijn we eerder klaar met het verduurzamen van alle woningen in de Oranjepannenbuurt. We hopen dat u begrip heeft voor deze keuze. In de vorige nieuwsbrief vertelden we u dat we het plan verder uitwerken. We verwachten u voor het einde van het jaar meer te vertellen over het plan.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van WVH. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze medewerkers Wonen, telefoon 0174 – 38 99 40 (maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur, vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur), e-mail: verhuur@wvhwonen.nl.
Laat u voorlezen, klik hieronder voor nieuwsbrief 2, juni 2023
Nieuwsbrief Oranjepannenbuurt #2 – juni 2023
WVH ontwikkelt een plan om de woningen van de Oranjepannenbuurt te verbeteren en energiezuiniger te maken. U woont in deze buurt. Via nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang.
Voortgang plan
We hebben de laatste tijd nagedacht over hoe we de woningen in de Oranjepannenbuurt sneller kunnen verduurzamen. Daarom hebben we onze plannen veranderd en besloten om de werkzaamheden per woning achter elkaar uit te voeren. Alle werkzaamheden in de woning worden dan direct na elkaar of tegelijkertijd uitgevoerd. We gaan het dus toch niet gefaseerd doen zoals u eerder in de briefkaarten kon lezen. Voordeel van deze werkwijze is dat we dan sneller klaar zijn met alle werkzaamheden en we eerder klaar zijn met het verduurzamen van alle woningen in de Oranjepannenbuurt.
Waar zijn we nu mee bezig?
Voor het totale plan zijn we in gesprek met een aannemer. Met hun kennis werken we het plan verder uit. Daar zijn we op dit moment mee bezig en daarom kunnen we het totale plan nog niet toelichten. De komende tijd onderzoekt de aannemer de staat van de huizen. Het kan dus zijn dat een medewerker naar uw gevel, dak of kozijnen kijkt. Of dat hij aanbelt om u wat vragen te stellen. Hij kan zich altijd legitimeren, dus u kunt naar een legitimatie vragen.
Isoleren kruipruimte
We doen er alles aan om dit jaar nog te starten met het isoleren van de kruipruimte. Hierin nemen we ook mee of we toch van buitenaf kunnen isoleren. Zodra we hier meer over weten, hoort u van ons.
Flora & fauna
Om de werkzaamheden aan een dak of gevel uit te kunnen voeren, moeten we zeker weten dat er geen mussen, vleermuizen of gierzwaluwen aanwezig zijn. Dit zijn beschermde diersoorten die we niet mogen verstoren. Tot en met augustus kunt u de onderzoeker in uw buurt tegenkomen. Hij kijkt waar bijvoorbeeld nesten van de mus of gierzwaluw zitten of kraamkolonies van de vleermuis. Na het onderzoek gaan we nestkasten aanbrengen, zodat de dieren een alternatieve plek hebben tijdens de periode van de werkzaamheden. Deze kasten moeten ruim voor de werkzaamheden geplaatst worden. Begin mei zijn de eerste kraamkasten voor vleermuizen geplaatst. In het najaar volgen er meer en plaatsen we de kasten voor de mussen en gierzwaluwen.
Tweede toilet in de badkamer
In de vorige nieuwbrief meldden we dat we een goede oplossing zochten voor een tweede toilet in de badkamer. Als voorwaarde stellen wij dat het toilet goed op het riool aangesloten wordt zonder vermaler. Dat is gelukt! Samen met de klankbordgroep bekeken we een lege woning waar een toilet in de badkamer is geplaatst. Ze gaf ons nog wat tips mee. We gaan kijken of we deze tips kunnen toepassen. U kunt alleen een tweede toilet krijgen als uw badkamer aan vervanging toe is. Voor een tweede toilet vragen wij een huurverhoging. We gaan nu kijken hoe we de kosten van het plaatsen van het tweede toilet zo laag mogelijk kunnen houden en de huurverhoging dus ook.
Deze nieuwsbrief is een uitgave van WVH. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze medewerkers Wonen, telefoon 0174 – 38 99 40 (maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur, vrijdag van 8.30 t
Laat u voorlezen, klik hieronder voor nieuwsbrief 1 van februari 2023.
Nieuwsbrief Oranjepannenbuurt #1 – februari 2023
WVH ontwikkelt een plan om de woningen van de Oranjepannenbuurt te verbeteren en energiezuiniger te maken. U woont in deze buurt. Via nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang.
Briefkaartenactie
Het afgelopen jaar kreeg u briefkaarten van ons over het verduurzamen en onderhouden van uw woning. We gaven informatie en vroegen u om een vraag op de kaart te beantwoorden en de kaart aan ons terug te sturen. We kregen veel kaarten met reacties. In deze nieuwsbrief vertellen we over wat wij nu gaan doen en informeren we u over een aantal onderwerpen. Onder andere over de begane grondvloer, het isoleren van de zoldervloer en de vraag of een tweede toilet op de eerste verdieping mogelijk is. En natuurlijk gaan we nog meer doen om uw woning te verduurzamen. WVH heeft ook plannen voor het beter isoleren van de gevel en het aanbrengen van HR++ glas. Voor de isolerende maatregelen vraagt WVH geen huurverhoging. In het voorjaar ontvangt u onze volgende nieuwsbrief. We verwachten dan het plan te hebben.
Klankbordgroep
Wij stelden u de vraag of u actief mee wilt denken. Vijftien bewoners gaven aan dit te willen in de vorm van een klankbordgroep. We zijn een paar keer bij elkaar geweest met deze bewoners. We bespraken de informatie die we bij u hebben opgehaald en vroegen welke werkzaamheden zij graag als eerste uitgevoerd zouden zien. Hier kwam uit dat zij graag willen dat WVH start met isolatie van de begane grondvloer.
In een leegstaande woning spraken we verder over het isoleren van de zoldervloer, het isoleren van de begane grondvloer en de mogelijkheden voor een tweede toilet boven. Over deze onderwerpen leest u meer in deze nieuwsbrief.
Het voordeel van een klankbordgroep is dat deze groep kan wisselen qua samenstelling. Wilt u ook aansluiten bij een volgende bijeenkomst? Meld u dan aan via info@wvhwonen.nl onder vermelding van: ‘Meedenken Oranjepannenbuurt’. U krijgt dan een uitnodiging voor de volgende keer.
Isoleren van uw begane grondvloer
Veel bewoners gaven op de kaart aan dat ze veel last hebben van een koude begane grondvloer. WVH onderzoekt nu hoe we de vloerisolatie kunnen aanbrengen.
Wat onderzoeken we hiervoor?
De klankbordgroep gaf aan dat er waarschijnlijk puin onder de begane grondvloer ligt. In de lege woningen in de buurt onderzochten we dit en we vonden in diverse woningen inderdaad puin onder de vloer. Daar moeten we dus rekening mee houden. Verder zien we ook dat de kruipruimte niet heel hoog is. Bij de keuze van de isolatie moeten we hier rekening mee houden. Voor het aanbrengen heb je soms een hoogte nodig van ruim 50 cm omdat er een persoon onder de vloer moet kruipen om de isolatie aan te brengen.
Hoe komt de isolatie onder de vloer?
De belangrijkste uitdaging waar u ook mee te maken heeft is; hoe komen we onder de vloer. Van buitenaf, via de tuin, is hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk. Dit zou betekenen dat we via een luik in de woonkamer en de hal de isolatie onder de vloer moeten spuiten. Maar wat zijn de gevolgen als we de vloerbedekking niet makkelijk kunnen verwijderen? Dit bespraken we met de klankbordgroep. Voor sommige bewoners is een luik maken in de vloerbedekking acceptabel, als ze mogen bepalen waar het luik komt. Bijvoorbeeld op de plaats waar een vloerkleed ligt of in een hoek. Anderen hebben daar meer moeite mee.
Hoe nu verder?
WVH neemt de input van de klankbordgroep mee om een voorstel te maken. Samen met de technische informatie over de kruipruimte bepalen we hoe we de isolatie kunnen aanbrengen. We testen in een lege woning of dit werkt. We vertellen u hier meer over in de volgende nieuwsbrief. Isoleren van plafond eerste verdieping en maken bergzolder. Op de derde kaart stond informatie over het isoleren van het plafond van de eerste verdieping om van de loze ruimte een bergzolder te maken en een vlizotrap te plaatsen. De vloer wordt goed geïsoleerd, zodat de warmte uit uw woning niet meer via het dak kan verdwijnen.
Past de geïsoleerde zoldervloer in alle woningen?
Niet iedereen was hier enthousiast over. In de klankbordgroep bespraken we waarom. Een deel van de bewoners maakte zelf al een zolder door de vloer te verstevigen en isoleerde de binnenzijde van het dak. Zij willen niet dat dit afgebroken wordt.
Hoe kan het dan wel?
Dit onderwerp bespraken we ook met de klankbordgroep. Bewoners die zelf al geïsoleerd hebben, zouden het fijn vinden als ze niet verplicht mee hoeven te doen. WVH heeft dan wel informatie over de al aangebrachte isolatie nodig, omdat we verplicht zijn om een juist energielabel af te geven. Ook willen we de constructie van de vloer controleren. De vloer moet natuurlijk wel veilig zijn.
WVH bekeek een aantal zolders die bewoners uit de klankbordgroep al hebben gemaakt. De klankbordgroep kwam met het idee om bij deze woningen het plafond van de eerste verdieping te vervangen en van onderaf te isoleren. De huurders die nog geen zolder hebben gemaakt, zien het isoleren van het plafond en het maken van een bergzolder wel als een goede verbetering van hun woning.
Hoe nu verder?
Met de informatie van de klankbordgroep werkt WVH het voorstel voor het isoleren van het plafond en het maken van een bergzolder verder uit. Bij lege woningen voeren we dit uit.
Tweede toilet boven
Een aantal bewoners wil graag boven een tweede toilet. In de huidige badkamer is daarvoor geen plaats. Als we in een lege woning de badkamer vervangen, vergroten we deze zodat de wasmachine in de badkamer kan staan.
Hoe nu verder?
WVH bekijkt de mogelijkheden voor een tweede toilet boven. Dit kan alleen als de badkamer aan vervanging toe is en WVH zal hier een huurverhoging voor vragen. Eerst bekijkt WVH of dit kan op de plaats van de huidige badkamer. Ook hiervoor bekeek WVH een voorbeeld van hoe dit zou kunnen in het huis van een lid van de klankbordgroep. WVH stelt als voorwaarde dat het toilet goed op het riool aangesloten wordt zonder vermaler. Als we een goede oplossing hebben gevonden, informeren we u hierover.
Terugkoppeling briefkaartenactie
Voor WVH was de briefkaartenactie een communicatie-experiment om uw mening over onze
plannen op te halen. De actie leverde veel informatie op en daar zijn we heel blij mee. U leest
hieronder een samenvatting van de opgehaalde informatie
De belangrijkste uitkomsten:
· De bewoners waarderen de groene, rustige, sociale buurt en de lage huurprijzen.
· De meerderheid is blij dat WVH de woningen gaat verduurzamen.
· Bewoners maken opmerkingen over vocht en tocht.
· Iets meer dan de helft van de respondenten wil een geïsoleerde bergzolder en iets minder dan de helft
wil dit niet.
· De meeste respondenten willen een geïsoleerde kruipruimte.
· De meeste respondenten hebben interesse in betere gevelisolatie en HR++ glas.
· Bewoners willen ook zonnepanelen en een warmtepomp.
· Bewoners vragen aandacht voor een goede tuinafscheiding en willen dat best wel samen met hun buren doen.
Woonwensen:
· Tweede toilet boven.
· Nieuwe badkamer en ruimte voor de wasmachine.
· Opknappen/vernieuwen schuur.
· Isoleren tussenmuren i.v.m. geluidsoverlast.
· Zolder met vaste trap en dakraam.
· Uitbouw/serre aan de woning.
· Opening in de muur van de woonkamer naar de keuken.
· Deuren naar de tuin.
De opgehaalde informatie helpt WVH bij het verder uitwerken van de plannen. Wilt u meer weten? Hier leest u de reacties op alle kaarten. Deze nieuwsbrief is een uitgave van WVH. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze medewerkers Wonen, telefoon 0174 – 38 99 40 (maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 16.30 uur, vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur), e-mail: verhuur@wvhwonen.nl.